18 Mart 2015 Çarşamba


"Bir gün bir Tanrı, gezegenin en yüksek dağında oturmuş düşünüyormuş. Aklı elindeki tohumlardaymış. 'Benim potansiyellerimin tohumu... İçimde o kadar olasılıklıyım ki, her bir ihtimalimi bu tohumların her birine yükledim, olgunlaştıklarında onlara bakarak kendimi deneyimleyeceğim. Onları bir seraya koyacağım ve merakla besleyeceğim."

"Bırak ben derslerimi kendim alayım, bana dost ol, öğretmen değil."

"Dış dünyaya verdiğimiz her tepkimiz pozitif ya da negatif olsun, bilinçaltımızdan geliyor. Bilinçaltımızsa hiç hatırlamasak da hayatın ilk yıllarında edindiğimiz deneyimlerden oluşuyor. Aslında hepimizin içinde bir hayvan var. Korktuğu zaman bizi yönlendiren, kontrol edilmezse çok tehlikeli olabilen ama özünde bize güç veren ve bilinçaltımıza sahip bir hayvan bu." Bunun kocaman bir fil olduğunu düşünelim. Güçlü, dev, asla unutmayan, hatta kinci... Bu filin tek amacıysa hayatta kalmak. Hayatta kalma dürtümüz bu filden geliyor. Peki hayatımızın geri kalan yıllarında analizi, karşımıza çıkan opsiyonlar üzerinde hangisinin bizim için daha tatmin edici olduğunu seçebilmek. Hepsi bilincimiz tarafından rasyonel bir düşünceyle şekillendiriliyor. Bilincimizin bu dev fili yöneten minik bir insan olduğunu düşünelim. Fil gücünde bilinçaltımız ve insan zekasında bilincimiz... Biz buyuz. Peki sizce bir insan güç kullanarak üzerinde oturduğu bu fili yönetebilir mi? Tabi ki hayır. Aynı bilincimizin bilinçaltımızı baskılasa da yönetemeyeceği gibi. Tehlike hissettiğinde kapanan ya da vahşileşen ama her zaman güvende hissettiği yere koşan bu fil,sırtında oturan insana güvenmeli ki, birlikte hareket edebilsinler. Çatışma içindeyseler  mesela fil yani bilinçaltı büyüme çağında birtakım travmalar yaşamışsa ve tepesindeki insan yani bilinç filin travmalarını görmezden gelip onu sadece götürmeye çalıştığı yere sürüklemek için tepesinde tepiniyorsa, işte o zaman yaralı bir filin üstünde şımarıkça emirler veren bir karakter çıkar ortaya."


"Hz. Muhammed'in dediği gibi, kendi idrakı içindeki hayvanı kontrol edebilen insan, kocaman filin gücüne sahip ehlileşmiş bir zekadır." 

"Maalesef fili eğitmek yerine öldüren insanlarız biz, kendi gücümüzü hadım ederek idrakımızı da eziyoruz. İdraksız bir güç ya da güçsüz bir idrak... Daha kötüsü olabilir mi?"

"Herkesin bir işlevi var."

"Aslolan tek şey deneyim. Yaşadığın şeyin seni nereye götürdüğü yaşadığın şeye verdiğin tepkiye göre değişiyor. Gitmek istediğimiz yerden bizi uzaklaştıracak tepkiler verip, sonra da adaletsizliğe sığınmak tam insana göre."

"Dünya aslında tam olması gerektiği dizayn edilmiş, biz salaklar onu sürekli değiştirmeye çalışıyoruz. " 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...